Senaste inläggen

måndag, december 21, 2009

Ölprovning hos Ceremonimästaren, del 2


Efter en av de bästa upplevelserna vi haft under våra 22 år av ölprovning kändes det både svårt och spännande att gå in i rond 2 av denna provning - De dyra lyxölen.
Först ut var Ola Dubh Special Reserve 12 från det skotska bryggeriet Harviestoun. Denna öl har lagrats på fat från Highland Park's 12-åriga Single Malt Whisky. Denna öl håller 8% och priset ligger på 49 riksdaler.
Dofterna gav genast inslag av whiskyfat med toner av tjära, rostad och bränd malt och filmjölk. Smaken av rökighet tog överhand med kraftiga inslag av tjära. Beska var väldigt torr. Ölet var torrt och stramt. Ett karakttärsfullt öl som inte föll väl ut.

Betyg 7 av 10

Nästa öl ut blev Oatgoop, ett samarbete mellan det amerikanska bryggeriet Three Floyds och

dansken Mikkeller. Ölet håller hela 10,4 % och har det hutlösa priset av 179 riksdaler. Här hade vi de klassiska inslagen av en modern amerikansk ale; citrus, aprikos, fläder och fruktsoda. Smaken var kraftfull med ett enormt inslag av aprikos. Konsistensen var tjock och söt med en ganska sträv beska. Totalt sett associerades denna till aprikoskräm med en härligt lång beska.

Betyg 7 av 10



Kvällen avslutades med ytterligare en amerikansk öl, Vertical Epic från Stone Brewery Co, som ligger strax utanför San Diego. Denna öl är den 8:e i en serie öl där varje öl endast bryggs vid ett tillfälle. Doften gav direkt inslag av så skilda förnimmelser som päronglass, choklad och majs.
Smaken var dock ganska spritig och torr, visserligen med en rejäl beska. Detta öl hade säkerligen mått bättre av några års lagring. Kanske en kandidat till 2018 års årsgångsprovning?!

Denna öl har datum 09-09-09, den första i serien gjordes 02-02-02 och serien avslutas 12-12-12. Även denna öl håller en hög alkoholhalt, 8,9 % och rekommenderas av bryggeriet att lagras några år.

Betyg 6 av 10

Summeringen efter att ha provat svenska årgångsöl och dessa lyxöl var att hellre ge sig ut och köpa årgångsöl för lagring än att köpa dyra, alkoholstarka öl.
Vissa av deltagarna skulle kommande måndag genast beställa de årgångar som fanns för Nils Oscar Imperial Stout!

onsdag, december 09, 2009

Dax för ölmöte hos Ceremonimästaren


Så var det dax för nästa ölmöte! Fredagen den 11:e december 18.00 avhandlas det sista ölmötet för 2009. Mötet kommer att gå under temat "Exclusifv Afton". Lura ut vad det kan innebära, den som kan.

Fullständiga recensioner och annat kommer att publiceras under kommande helg.


Väl mött

Hälsningar
Ceremonimästaren

tisdag, december 01, 2009

Sista kvällens provning

Skattmästaren återhämtade sig från magåkomma och nu var det bråttom. Så många öl och så lite tid. Jag vet att det är en kliche men så var det faktiskt.

La fin du Monde från Unbroue, som betyder: "Slutet på världen". Men i stället för en appokalyptisk association så avses den 'Nya Världen', dvs Amerika som betraktades som 'slutet på världen' av upptäcksresande.




Detta är definitivt Unibroues bästa öl. Det är också deras storsäljare (ovanligt att konstatera för ölentesuiaster). Detta är en öl som ligger någonstans mellan Hoegarden och Duvel i smak enligt oss. Väldigt friskt, väldigt välsmakande och ingen antydan alls till alkohol trots 9%

Ordf hade testat Maudite, Trois Pistoles och La Fin de Monde tidigare men den fjärde ölen från Unibroue "Don de Dieu" var ny även för Ordf.

Don de Dieu (Gift from God), från Unibroue:


Don de Dieu följer i samma stil som La Fin de Monde, men har kanske en något mildare framtoning. Alkohol ligger fortfarande på 9% men därav känns inget i denna underbart läskande komposition.

Nu var det dags för lite kraftigare saker. Czar från Avery är en tung och alkoholstark Stout från Avery Brewing. Med dryga 10% så är detta en mäktig upplevelse. Tyvärr så tyckte nog både Skattmästaren och Ordf att detta var alldeles för sött för att smaka gott. Ordf konstaterar att detta är nog den sämsta ölen han provat från Avery, trots att det är en lyxöl. Så här sött är det svårt att dricka, kanske skulle den har avnjutits till en dessert?

Czar från mitt favorit bryggeri i USA, Avery Brewing:


Slutligen, den sista provölen under Skattis inspektion. Här visste Ordf redan var skåpet stod. The Beast har Ordf tidigare brottat ned själv men nu blev det en provning tillsammans med en Humulus kollega.

Detta är så långt man kan gå (ungefär) när man tänjer gränserna inom öl. The Beast från Avery Brewing är en öl att dricka tillsammans med dessert i stället för kaffe och dessert. Kanske i stället för kaffe och cognac. Med modiga 15% + liknar detta ingen annan öl. Här har vi nått utposten för ölkultur, här stannar ölvärlden. Bättre än så här och längre än så här når vi inte.

Inte just ni i alla fall.

Tack Skattis och tack ni andra som uppskattar ölkultur.
The Beast, från Avery Brewing:

söndag, november 29, 2009

Lördagens provning

Lördagens provning blev en lättare ety Skattmästaren drog på sig en lättare magåkomma. Trots detta kan vi ju inte avhålla oss från att prova öl så det blev två stycken lyxöl från Unibroue.

Maudite från Unibroue:


Trois Pistoles från Unibroue:

lördag, november 28, 2009

STORA öl

Vi har nu hunnit med att prova ett antal riktigt STORA öl. Det betyder öl som håller nära maxgränsen vad det gäller maltighet, humlebeska och arom.

Sixth glass från 'The Smokestack series', är en special linje från Boulevard brewing som inkluderar deras lyxöl. Detta är en mellanmörk öl av Belgisk Quadrupel-typ. Mycket malt förstås för att bära den höga alkoholhalten. Smaken är relativt torr vilket gör detta till en mycket mer angenämn upplevelse än om maltens sötma skulle ha slagit igenom.



Collaboration not Litigation är en blandning av två olika öl med samma namn från två olika bryggerier. Salvation från Avery brewing och Salvation från Russian River brewing.

Denna är något spritsig som en Golden Ale är. En viss sötma kan anas och den höga alkoholhalten är väl dold i balansen mellan malt och humle.


Bäst under hela denna inspektionsresa har dock varit Shipyard XXXX IPA (Pugsley's Signature Series). Denna öl håller så mycket som 9.25% men den utsökta kompositionen av 4 olika humlesorter; Cascade, Warrior, Summit och Glacier humle (inget Single hops-tjafs här) och vete, pale ale, Crystal och Karamell malt döljer alla spår av alkoholsmak.


Dessa öl är som sagt s.k 'lyxöl' som man avnjuter som en fin cognac eller ett exklusivt vin. Priset på dessa godsaker ligger runt $8-12, dvs 65-90 kronor så detta är ju ur ölsperspektiv en dyr öl. När man provar denna typ av öl blir man dock sällan eller aldrig besviken.

torsdag, november 26, 2009

Onsdagen var första hela dagen som vi hade tillgodo under Skattmästarens inspektions resa. Vi började med kulturella arrangemang som att titta på Egyptens Faraoer, en utställning på ett Museeum i Little Rock. Därefter var vi tvungna att läska oss med 'Cluster IPA' bryggt på plats på mikrobryggeriet Vinos i Downtown Little Rock.



Vi åt sedan middag på Little Rocks andra mikrobryggeri, Boscos vid 'Rivermarket District'. Bombay IPA var den öl som vi båda provade innan vi blev ytterligare kulturella och såg Moskva baletten dansa 'Nötknäpparen'.

Den seriösa provningen startade sent denna kväll igen men framåt 11-snåret gick vi ut med Avery Jubilee en mycket maltig säsongsöl. För maltälskaren är detta en underbar öl. Själv lutar jag mer åt Humledominerade framför Maltdominerade. Skattis tyckte denna påminde om 'fernissat staket' och fenol. Kanske inte en av våra favoriter.

Avery Jubilee:


Abbey från New Belgium Brewing var nominerad till årets öl detta år men endast Ordf hade provat denna 'Dubbel' från det Amerikanska bryggeri som specialiserat sig på Belgiska öl. Denna 7-procentare är närmast att likna vid Chimay röd. Vi tyckte dock kanske att Abbey är lite tunnare i smaken än Chimay röd. Skattis tyckte mycket om doften men kände sig lite besviken över att smaken inte införlivade vad doften lovade.

Abbey från New Belgium Brewing


Vi avslutade kvällen med en riktig stänkare. Bigfoot Barley Vine Style Ale från Avery hade lagrats länge hemma hos Ordf. Detta är en mycket STOR öl. Massor med malt och humle håller upp den höga alkoholhalten (9,6%) i denna brygd. Här är vi så långt från 'lättdrucket' som man kan komma. Denna sippar man mycket långsamt. Enorm humlearom som blommar upp och slår till som en boxare i näsborrarna. Smaken är rund men väldigt humlebesk och inte alls söt som man kan finna i många Barley vine. Lite tryckpress i eftersmaken hittade vi här. Skattmästaren tyckte han hittade cognacsarom i denna också.

Bigfoot Barley Vine Style Ale från Sierra Nevada Brewing


Efter detta kraftpaket var vi tvungna att skölja ur munnen med lite Johnny Walker Whisky innan vi gick och la oss glada och nöjda med dagens arbete.

onsdag, november 25, 2009

Skattmästaren på inspektion

Skattmästare Gustafsson ankom igår tisdag på besök.



Eftersom hans plan kom in sent (22:00) blev det intensivt att hinna med att prova dagens öl. Ordföranden & Skattmästaren antog utmaningen snabbt och rivstarade med...:



..en Single Wide IPA från Boulevard Brewing in Kansas City, Missouri. Detta är en mycket trevlig IPA med lovande underbara Humle aromer. Smaken ligger åt det lättdruckna hållet då beskan är tydlig men något återhållen.

Därefter fortsatte det strävsamma provningsparet med...

...Anniversary från Sierra Nevada Brewing i Chico, Californien. Denna IPA har blivit Ordfs stora favorit denna höst. Som alltid när man provar öl efter varandra så blir man ju dock förvånad över skillnaderna i smak. Denna Anniversary hade också en väldigt lovande doft och humlebeskan är inte alls påträngande. Detta är också en väldigt lättdrucken IPA, ett öl att dricka en hel kväll men nu var ju klockan redan 1:00 så det var endast tid för en öl till..


Torpedo IPA, också från Sierra Nevada brewing. Denna har en inte lika tydlig humlearom som de två första men här ligger mycket av humlen i smakbeskan som är väldigt tydlig i eftersmaken.

Så många öl och så lite tid.

onsdag, oktober 21, 2009

Lite provade öl

Köpte dessa öl förra veckan att avnjuta över helgen:



Anglers Pale Ale från Uinta brewing. Har provat den förut när jag sprang på den i NW Arkansas förra året men vi har inte tidigare haft den här i de centrala delarna. Detta är en mycket anständing Pale Ale. Faktiskt lite starkare (5.8%) än andra Pale Ale. Drack bara en flaska i fredags så jag får återkomma med en mer utförlig beskrivning.

Sedan denna underbara IPA från Goose Island brewing i Chicago:



Detta är kanske på väg att bli min nya favorit. IPA är lite knepigt för i början här i USA så älskade jag de riktiga extremerna med beska så hög att man smakade tryckpress i munnen, exempelvis Averys IPA. Sedan har jag tyckt om de lite mildare varianterna där exempelvis Long Hammer IPA är väldigt drickbar med en inte allt för hög beska. Goose Island är någonstans i mitten av dessa.

onsdag, oktober 14, 2009

Ölprovning hos Ölmästaren 09-10-02

I samband med årsmötet genomfördes även en obligatorisk blindprovning .
De öl som provade var:
- Fröslunda Tjeckisk Pilsner, Eskilstuna Ölkultur
- Skogstorp IPA, Eskilstuna Ölkultur
- Twisted Thistle, Belhaven, Scotland

Resultaten var ganska överraskande och blev som följer:




Fröslunda Tjeckisk Pilsner:
Några omdömen om denna: Otrolig skumkrona, fast och långlivad.
Doft med inslag av askkopp, päron, frukt, estrar, malt och majs.
En torr smak.
Betyg 6,00 av 9,00






Skogstorp IPA:
Några omdömen om denna: Doft av lite tvål, använda orienteringsstrumpor, kokta grönsaker.
Smak: päronkonjak, lite malt, lite rökig, härsket flott, och bränt papper.
Betyg: 5.16 av 9,00







Twisted Thistle IPA:
Några omdömen om denna: Doft av smörkola, svett, Werthers original, maltighet, trevlig fruktighet. Allmänt omdöme: Kanontrevligt. Överraskande inslag av smörkola i en IPA. Saknade inslag av citrus och aprikoser som en IPA normalt har. Här var det istället malten som tagit överhand.
Betyg: 6,50 av 9,00

Årets Öl 2008/2009


Till Årets öl 2008/2009 har valts:


Oppigårds Single Hop Ale, Oppigårds Bryggeri, Sverige

tisdag, oktober 13, 2009

Årsmöte 2008-2009


Årsmöte 2008-2009 för Humulus Lupulus har hållits i Ölmästarens residens 2009-10-02.


Till årets öl 2008-2009 valdes Oppigård Single Hop Ale från Oppigårds bryggeri


Till Ordförande för perioden 2009-2010 valdes Lars M Hultqvist, Little Rock, Arkansas, USA.


I övrigt omvaldes sittande styrelse för ett år till.






I samband med årsmötet ägde även provning av tre öl rum:
- Eskilstuna Ölkulturs Fröslunda Tjeckisk Pilsner
- Eskilstuna Ölkulturs Skogstorp IPA:
- Belhavens Twisted Thistle IPA

Dessa öl recenseras i eget inlägg.
På årsmötet serverades även ölmästarens eget favoritöl Hell från Jämtlands Bryggeri som husöl. Det var strykande åtgång på detta :-)
Som mat serverades Grekisk delikatesspanna innehållande fläskfilé, potatis, fetaost, paprika, turkisk yoghurt mm.


fredag, oktober 02, 2009

Skattmästarens nomineringar till årets öl 2008-2009

Oppigård Single Hop Ale, Oppigårds Bryggeri, Sverige

Mysingen Midvinterbrygd, Nynäshamns Bryggeri, Sverige

Amarillo, Ölands Gårdsbryggeri, Sverige

Bälgviken Pale Ale, Eskilstuna Ölkultur, Sverige

Mariestad Old Ox, Spendrups Bryggeri, Sverige

Hoptober

Jag var tvungen att prova en Hoptober ikväll från New Belgium Brewing. Denna 'Golden Ale' har 5 humlesorter och 4 maltsorter. Centennial, Cascade, Sterling, Willamette och Glacier ger arom och beska. Jättekul också med en öl som blandar Pale malt, Vete, Råg och havre för fylligheten.





New Belgium är också föredömliga med att ange alkoholhalten på sina öl (mycket ovanligt i USA). Denna är på 6 % men allt i detta öl är så välbalanserat att det inte känns någon alkolholsmak och ölet är MYCKET drickvänligt. Smakar som att springa genom en lövskog på våren när man är 10 år, om det ger någon association.

New Belgium är alltid bra. Jag önskar ni fick prova deras öl i Sverige.

Nyskördat i Oktober

En titt i liköraffärens nya sortiment denna månad medförde dessa trevliga investeringar.


Hoptober från ett av mina 5 favoritbryggerier, New Belgium Brewing här i USA skall bli spännande att prova.





Rocktoberfest från vårt lokala bryggeri Diamond Bear Brewery i Little Rock skall bli roligt att prova. Jag tror inte att den har distribuerats på flaska tidigare och väldigt få pubar har serverat den.




Alltid så kul med lite nytt.

torsdag, oktober 01, 2009

Vice Ceremonimästaren nominerar årets öl

Svårt det här. Det finns ju sååå många att välja bland. Men jag väljer att nominera följande tre.

1 Eskilstuna Jubileumsöl
2 Fullers India Pale ale
3 Närkes slättöl

Bryggmästarens nomineringar till Årets öl 2008-2009

1: Fullers India Pale ale

2: Fullers Golden Pride

3: Ichtegems Grand Cru Flemish Red Ale

Vice Ordf:s. nomineringar till Årets öl 2008-2009

* Ekoholmens ekologisk Ale - Nynäshamns Ångbryggeri AB
* Bollox (Fatöl på E-tuna ölkultur) - Dugges
* Wells Banana Bread Beer - Wells&Youngs Brewing Company.
* Zlaty Bazant - Heineken Slovenska

Ölmästarens nomineringar till årets öl 2008-2009

Eskilstuna Jubileumsöl
Fullers Indian Pale Ale
Oppigårds Single Hop Ale
Oppigårds Summer Ale

Förra månadens skörd






I förra månaden hade den likör affär jag föredrar att gå till, ett stort antal nya öl från ett bryggeri som jag dittills aldrig har hört talas om. Bryggeriets namn är Choc Brewery och det hör hemma i Oklahoma.




Eftersom allt öl här säljs i minst ett sexpack tog det mig ett par veckor att prova igenom alla sorterna från detta bryggeri.







Kontentan av provningen var att ölen var ganska goda men de stack heller inte ut speciellt mycket. Jag misstänkte nästan att detta var en marknadsföringspryl, som när de stora jättarna Budweisser/Michelob etc kommer ut med sina 'craft brews'-paket. Det är slätstrukna öl som säljs i 'snygga paket'





Hur som helst, jag tog lite bilder på de provade ölen och så här såg de ut.


Nomineringar från Ordf till årets öl 2008-2009



På a) svarar jag.... TORPEDO IPA från Sierra Nevada Brewing. Från bryggeriet som levererar kanske världens bästa öl, (Sierra Nevada Pale Ale) kommer den här humlebomben. Underbar arom och härlig tydlig beska i denna fina, lyxiga IPA

På b) svarar jag.... Long Hammer IPA från Red Hook Ale brewery. Första gångerna jag drack denna öl slogs jag endast av att beskan var lägre än vad jag förväntat mig av en IPA. Den var också betydligt mer lättdrucken än en traditionell IPA. Idag är denna öl en av mina favoriter som jag köper oftast. Om man är ute efter en humlebomb så blir man nog besviken men denna goda IPA vinner i längden, Man kan inte äta oxfile varje dag, ibland är det gott med ärtsoppa och pannkaka också.

På c) svarar jag.....Abbey från New Belgium brewing. Man kan faktiskt brygga goda klosteröl utanför Belgien. Detta är ett av bevisen. Fyllig och härlig smak som balanseras väldigt bra mellan beska och sötma. Jag är inte mycket för maltiga öl men detta är ett av undantagen. I en klosteröl tycker jag det funkar bra om det finns tillräcklig beska som jämnar ut.

På d) svarar jag....Maudite från Unibroue. Här har vi en väldigt komplex Belgisk öl med massor av smak och arom. Inget man dricker varje dag men ibland är det gott med oxfile också

Och slutligen på e) svarar jag.....Maharaja från Avery brewing. Nu är det oxfile igen. Underbar Imperial IPA som dundrar in som ett godståg i humlegommen. Med 10.24% alkohol så får man vara försiktig och stanna vid ett sexpack för denna IPA är lättdrucken i förhållandet till beskan och styrkan.

Ceremonimästaren nominerar

Så var det dax för det årliga eventet i ölsällskapet att rösta fram Årets Öl. Nedan följer mina fyra nomineringar, utan inbördes ordning:

1. Dugges Bollox - Dugges Ale- och Porterbryggeri AB
Sveriges bästa IPA just nu, fantastisk doft med en fruktig fyllighet och härligt balanserad beska. Single Hop!

2. Oppigårds Single Hop Ale - Oppigårds Bryggeri
En fantastiskt doft- och smakrik Blond Ale. Fruktig med viss syrlighet. Ett fint hantverk bryggd på endast Styrian Golding.

3. Eskilstuna Jubileumsöl - Eskilstuna Ölkultur
En gyllene ale med underbar doft och fin beska. En ale som kan tilltala massorna men har ändå ovanligt mycket karaktär. Eskilstuna Ölkulturs bästa?
4. Närke Slättöl - Närke Kulturbryggeri
Här har vi förmodligen en av Sveriges godaste öl! Denna Pale Ale är blommig och frisk med inslag av aprikos. Viss maltighet med en beska som dröjer sig kvar. En härlig öl helt enkelt, synd bara att den inte är så lättillgänglig för inköp...

torsdag, september 24, 2009

Ceremonisektionens ölprofvning

Denna torsdagsafton har ceremonisektionen sammankallats för en extra profvning. Ceremonimästaren har i hufvudstaden införskaffat en stycket "Unearthly" från Southern Tier Brewing Company (USA) (108 riksdaler) samt "Black October" från Sigtuna brygghus. Vice Ceremonimästaren hade införskaffat några flaskor från Västerås Hantverksbryggeri - Narren och Bödeln.

Summeringen av ölen var att dyrt inte alltid är bra och att hantverkarna i Västerås måste lägga ner mer hantverk i sina brygder för att få godkänt.

Den enda öl som höll god kvalitet i doft, smak och totalt sett var kvällens räddning "Black October" där Sigtuna Brygghus som vanligt levererade kvalitetsöl. Denna schwarzbier hade stor kropp och många goda egenskaper.

Alla öl lovade dock gott av doften att döma. Utförligare recensioner går att finna på bloggen "En God Öl" (engodol.blogspot.com).

VC:s första inlägg

Hälsar övriga i HL välkomna att blogga :)
/Kjell

söndag, september 13, 2009

Septemberprovning i Berlin

I fredags var jag tillbaka i Berlin. Det var 19 år sedan sist så det var med viss förväntan jag såg fram mot alla nya öl, pubar och småbryggerier som tillkommit sedan sist. På eftermiddagen höll jag en ölprovning för mitt resesällskap på ca 20 personer där alla var olika mycket insatta i ölens värld. Ölen jag lyckades hitta på en relativt välsorterad mataffär var inte riktigt lika spännande som jag hade tänkt mig men det blev följande: Radeberger, Bitburger, Köstritzer Schwarzbier och Newcastle Brown Ale. En lagom spridning av öltyper för nybörjare tänkte jag. Efter genomförd provning blev resultaten följande.


Radeberger Pilsner
Ljusgult med härlig skumkrona. doften var ren och något maltig med inslag av estrar (päron). Smaken var frisk och krispig och även den med inslag av malt. Gav en lång och bred beska som satt kvar länge. Ett uppfriskande öl från detta forna öststatsbryggeri som står sig bra mot andra klassiska tyska "pilsar". Betyget blev 6 av 10





Bitburger
När den stora pils-vågen nådde Sverige under 90-talet var denna pils en av mina favoriter. De andra som då var populära var t.ex Jever och Warsteiner. Därför hade jag väl lite förhoppningar om denna. Redan i doften kunde jag konstatera att det var tunnare än jag förväntade mig. Inslag av päron?. Smaken var visserligen maltig och gav en någorlunda beska men på det hela taget försvann både smak och doft fortare än man kunde säga "Berliner Wiesse mit Schuss". Betyget blev 5 av 10.





Köstritzer Schwarzbier
Nu ska jag väl villigt erkänna att mörk lager inte är min favoritöltyp men efter två väldigt tunna pilstyper så var detta en trevlig överraskning. Färgen var Stout-svart och skummet påminde om Guinness. Doften var väldigt maltig med inslag av vört och filmjölk. Smaken höll do
ck inte samma kvalité som doften. Lite för kort och lite för tunn. Betyget blev 7 av 10.





Newcastle Brown Ale
Så hade vi sparat den bästa till sist, var min förhoppning att provsällskapet skulle tycka.
Man hörde genast en del "Ahh" och "Mmm" när näsorna böjdes över glasen och de första börja sippa på denna sista provöl. I doften hittade vi lite smörkola, konstigt nog, och ett visst fruktigt inslag. Smaken var söt och maltig, nästan lite godis över det hela. Vissa av deltagarna tyckte inte alls om denna öltyp men de flesta var övertygande om att detta var godast av provölen.
Betyg 8 av 10

onsdag, september 09, 2009

Några Single Hop till helgen

Jag måste passa på att skriva några rekommendationer om några Single Hop Ale att prova till helgen. Samtliga hör förmodligen till min 10-i-topp-lista alla kategorier och då har jag dessutom inte provat alla Single Hop som enkelt finns att tillgå via Systembolaget.
Här kommer de:
- Single Hop Ale, Oppigårds (Styrian Golding)
- Närke Slättöl, Närke Kulturbryggeri (Chinook)
- Amarillo, Ölands Gårdsbryggeri (Amarillo)
- Bollox, Dugges (Centennial)
- Liberty Ale, Anchor Brewing Company (Cascade)
- 1845, Fullers (Kent Golding)




Några är relativt nya öl från relativt nya svenska bryggerier och några är riktigt gamla godingar. Har ni redan provat dessa så gör det igen och försök hitta de humle-specifika egenskaperna...

Något som jag helt missat (hur det nu har gått till) är serien av Single Hop Ale från Mikkeller. Får ta och arrangera en provning av dessa inom kort tror jag. Jag vet att de varit uppmärksammade även internationellt.

Humle - Ölets Vindruva

Jag har under en längre tid funderat mycket över ett nytt sätt att dela in öl på istället för att fokusera på öltyp, som är det klassiska i alla sammanhang.

Eftersom jag provat öl i så pass många år så har man hunnit fundera en del kring vad som gör att man tycker så mycket om vissa öl. Visst, det beror på många olika saker men jag har nu kommit till insikt om att det för min egen del mycket har att göra med just sorten av HUMLE.

Har på senare tid sett en del skrivet om "Single Hop Ale" här och där på nätet och har då ytterligare insett att mina verkliga favoriter de senaste 3-4 åren faktiskt varit Single Hop öl. Tar vi en gammal goding som Liberty Ale från Anchor Steam Brewery i USA så får vi gå tillbaka till mitten på 90-talet tror jag.
Sedan finns det faktiskt bryggerier som verkligen tagit detta till sin spets - Acorn Brewery (Barnsley, Storbritannien) har just bryggt sin 30:e Single Hop IPA, Atlas IPA.

Det finns många fler bryggerier som är inne på denna linje - Mikkeller (Danmark), York Brewery (Storbritannien) och Boundary Bay Brewery med sina 14 sorter Single Hop Ale.

Jag kommer att köra en artikelserie i detta ämne och kommer på olika sätt att "lobba" för att systembolaget börjar tänka i dessa banor. Kanske uppmanar jag andra bloggare att skriva mer kring ämnet och på sätt få igång en ordentlig debatt. More to come...

måndag, augusti 31, 2009

Årsmöte 2009

Årsmöte för verksamhetsåret 2008/2009 går av stapeln 2009-10-02 hos Ölmästaren.
Nomineringar till Årets Öl skickas till värden som sedan sammanställer dessa och mailar till samtliga styrelsemedlemmar. För de som vill (och kan) kan nomineringarna läggas ut här som eget inlägg.

fredag, april 03, 2009

Dax för ölmöte

Så äntligen är det dax för nytt möte med ölsällskapet. Det är nästa 2 månader sedan sist.

Dagens ölmöte äger rum hos Vice Cermonimästaren och man kan förmoda att det blir en ölprovning med ale som förtecken, eller möjligen påsköl.

Resultaten från dagens ölprovning läggs ut under helgen.