Senaste inläggen

lördag, september 25, 2010

Årets Öl 2009/2010

Så var ytterligare ett år avklarat och ett nytt öl utsett till Årets öl. Inför årets omröstning hade vi dessutom ändrat lite på hur det skulle gå till så av den anledningen kändes det lite extra spännande.
Inför gårdagens omröstning hade 8 öl nominerats med kriteriet att de fanns att tillgå på Systembolaget. Det behövde nödvändigtvis inte handla om nya öl alltså. De nominerade ölen, och i den ordning som det provades, var:

  • India Pale Ale, Fullers
  • Golden Ale, Oppigårds
  • Trashy Blonde, Brewdog
  • Summer Twist, Oppigårds
  • Black October, Sigtuna Brygghus
  • Amarillo, Oppigårds
  • Mohawk Extra IPA
  • Maharaja Imperial IPA, Avery
Förutom arrangörerna (jag själv och Kjell Jansson) var det ingen som kände till nomineringarna (förutom sin egen) och provningen genomfördes blint. Omdömen om utseende, doft och smak gjordes gemensamt men betygsättning och sammanfattat omdöme gjordes enskilt. När sammanställningen var klar hade vinnaren följande motivering:
"Med dess tropiska frukter i både doft och smak har man lyckats att få en otroligt välbalanserad och fulländad amerikansk pale ale. En ren njutning från början till slut."
På vår skala, 1 till 9, fick vinnaren hela 8,875 i betyg och var ganska överlägsen då tvåan fick 7,5 i betyg. 
….och vinnaren är…."trumvirvel"……Amarillo från Oppigårds Bryggeri. En mycket värdig vinnare som verkligen tog öl-Sverige med storm när den lanserades, och nästa vecka finns den åter på Systembolaget. Grattis Oppigårds!

torsdag, september 23, 2010

Humulus Lupulus håller sitt 24:e Årsmöte

I morgon, den 24 september, håller ölsällskapet Humulus Lupulus sitt 24:e årsmöte.
Den största händelsen på årsmötet blir omröstningen av årets öl som, eftersom vi har brutet räkenskapsår, omfattar öl från september 2009 fram till morgondagens möte.
Det nya från i år är att de nominerade ölen kommer att provas blint och sedan baseras omröstningen på betygen som dessa öl får totalt sett av alla medlemmar. Omröstningen omfattar numera endast en kategori, vilket är "Årets Öl - Alla kategorier". Det enda kriteriet som måste vara uppfyll är att ölet måste finnas tillgängligt på Systembolaget. Så på lördag den 25:e september kan vi avslöja vem vinnaren blev och även vilka de nominerade var. Så kolla in då!

tisdag, september 14, 2010

Samael från Avery brewing

En ny lyxöl i Avery Brewings 'demonserie' som jag provade ikväll är Samael. Tidigare releaser i denna serie inkluderar Mephistopheles och 'The Beast'. De förra hade jag en utmärkt provning av när jag kombinerade den förra med Mörk choklad och den senare med grönmögelost. Båda provningarna var ett ölminne för livet.



Samael väger in på duktiga 16.45% volym så detta är som ni förstår en extrem öl. Doften är portvin och russin, smaken relativt söt med samma smaknyanser som doften. När öl blir så här starkt tycker jag det är svårt att hitta flerfaldiga aromer, det blir alltid någon som dominerar och här är det portvinsdoften.

Jag är väl sisådär förtjust i demontemat som Avery har använt sig av. Tycker det känns lite onödigt men deras produkter är det inget fel på. Precis som The Beast och Mephistopheles, så kan nog inte öl bli så mycket bättre än så här. Tänjer man ytterligare så kommer man in i träskmarkerna, (läs Goose Island Bourbon Stout).

måndag, september 06, 2010

Premiär för den första hembrygden!

Min underbara fru Karen överraskade mig på min senaste födelsedag med ett hemmabryggeri. Jag har bryggt öl tidigare för många år sedan i Sverige och resultatet har varit varierande. Eftersom jag hyser ett stort intresse för öl och ölkultur så är det min fasta övertygelse att man inte kan uttala sig eller försöka sig på att vara expert på öl innan man bryggt sitt eget öl.
[/caption]
Mitt äventyr i USA i detta fall började den 25:e Juli. Detta var en söndag och redan på tisdagen innan den veckan hade jag brutit sigillet som startade jästen i sin förpacking. Eftersom detta var mitt första 'riktiga' försök med 'proffsverktyg' för hemma bryggning så var jag ju fundersam på vad som är normalt i processen. T.ex så svällde inte jästpaketet upp inom 1-3 dagar som skulle vara det normala och jag började förstås fundera på om det trots allt hade svällt tillräckligt för att använda det. Nu vet jag att det tog 5 dagar innan min jäst hade svällt tillräckligt för att användas.

På söndagen var jag tvungen att starta eftersom man måste använda jästen inom fem dagar efter det att den har aktiverats och svällt. Nu startade en process i att rengöra allt som ölet skulle komma i kontakt med, vörtpanna, slangar, jäskärl, vörtkylare etc. Allting rengjordes extremt noggrant för att den känsliga vörten inte skulle blir infekterad med bakterier.

Efter kokning tappades vörten över till jästanken och jästen tillsattes. Två veckor senare tappades ölet över till en klarningstank där socker för flasklagring tillsattes. När jästen har jäst ut all socker ur vörten så går den i vila och för att få kolsyra i ölet och ett trevligt skum så tillsätter man socker strax innan flasktappningen.

Efter 2 veckor på flaska så provade jag ölet och det fanns knappt någon kolsyra att tala om. Ölet smakade väldigt bra men det hade inte den friska smaken från skum och kolsyra så jag beslutade att skaka varje flaska och sedan låta det sitta i två ytterligare veckor.

I fredags när jag provade ölet efter 5 veckor från koket så var jag förvånad själv över hur professionellt det smakade. Ingen skulle kunna säga att detta är hembryggt, inte ens ett ölproffs. Det har en väldigt stor arom från aromahumle och smaken är helt klar utan någon 'hemmabryggd' smak. Efterbeskan är mycket tydlig men ölet är ändå lättdrucket och fungerar utmärkt som törstsläckare eftersom alkoholhalten är moderat på strax under 5%.
[caption id="attachment_1461" align="aligncenter" width="225" caption="Min AIPA blev MYCKET bättre än jag någonsin vågat hoppats på"][/caption]
Sammanfattat omdöme så trodde jag inte att man kunde brygga så här gott öl själv. Kanske en stor del i framgången ligger i vörtkylaren som tar ner vörten efter koket till jästtemperatur på 20 minuter?

Hur som helst så var detta en klar succe.

Skål !!!