Senaste inläggen

torsdag, september 24, 2009

Ceremonisektionens ölprofvning

Denna torsdagsafton har ceremonisektionen sammankallats för en extra profvning. Ceremonimästaren har i hufvudstaden införskaffat en stycket "Unearthly" från Southern Tier Brewing Company (USA) (108 riksdaler) samt "Black October" från Sigtuna brygghus. Vice Ceremonimästaren hade införskaffat några flaskor från Västerås Hantverksbryggeri - Narren och Bödeln.

Summeringen av ölen var att dyrt inte alltid är bra och att hantverkarna i Västerås måste lägga ner mer hantverk i sina brygder för att få godkänt.

Den enda öl som höll god kvalitet i doft, smak och totalt sett var kvällens räddning "Black October" där Sigtuna Brygghus som vanligt levererade kvalitetsöl. Denna schwarzbier hade stor kropp och många goda egenskaper.

Alla öl lovade dock gott av doften att döma. Utförligare recensioner går att finna på bloggen "En God Öl" (engodol.blogspot.com).

VC:s första inlägg

Hälsar övriga i HL välkomna att blogga :)
/Kjell

söndag, september 13, 2009

Septemberprovning i Berlin

I fredags var jag tillbaka i Berlin. Det var 19 år sedan sist så det var med viss förväntan jag såg fram mot alla nya öl, pubar och småbryggerier som tillkommit sedan sist. På eftermiddagen höll jag en ölprovning för mitt resesällskap på ca 20 personer där alla var olika mycket insatta i ölens värld. Ölen jag lyckades hitta på en relativt välsorterad mataffär var inte riktigt lika spännande som jag hade tänkt mig men det blev följande: Radeberger, Bitburger, Köstritzer Schwarzbier och Newcastle Brown Ale. En lagom spridning av öltyper för nybörjare tänkte jag. Efter genomförd provning blev resultaten följande.


Radeberger Pilsner
Ljusgult med härlig skumkrona. doften var ren och något maltig med inslag av estrar (päron). Smaken var frisk och krispig och även den med inslag av malt. Gav en lång och bred beska som satt kvar länge. Ett uppfriskande öl från detta forna öststatsbryggeri som står sig bra mot andra klassiska tyska "pilsar". Betyget blev 6 av 10





Bitburger
När den stora pils-vågen nådde Sverige under 90-talet var denna pils en av mina favoriter. De andra som då var populära var t.ex Jever och Warsteiner. Därför hade jag väl lite förhoppningar om denna. Redan i doften kunde jag konstatera att det var tunnare än jag förväntade mig. Inslag av päron?. Smaken var visserligen maltig och gav en någorlunda beska men på det hela taget försvann både smak och doft fortare än man kunde säga "Berliner Wiesse mit Schuss". Betyget blev 5 av 10.





Köstritzer Schwarzbier
Nu ska jag väl villigt erkänna att mörk lager inte är min favoritöltyp men efter två väldigt tunna pilstyper så var detta en trevlig överraskning. Färgen var Stout-svart och skummet påminde om Guinness. Doften var väldigt maltig med inslag av vört och filmjölk. Smaken höll do
ck inte samma kvalité som doften. Lite för kort och lite för tunn. Betyget blev 7 av 10.





Newcastle Brown Ale
Så hade vi sparat den bästa till sist, var min förhoppning att provsällskapet skulle tycka.
Man hörde genast en del "Ahh" och "Mmm" när näsorna böjdes över glasen och de första börja sippa på denna sista provöl. I doften hittade vi lite smörkola, konstigt nog, och ett visst fruktigt inslag. Smaken var söt och maltig, nästan lite godis över det hela. Vissa av deltagarna tyckte inte alls om denna öltyp men de flesta var övertygande om att detta var godast av provölen.
Betyg 8 av 10

onsdag, september 09, 2009

Några Single Hop till helgen

Jag måste passa på att skriva några rekommendationer om några Single Hop Ale att prova till helgen. Samtliga hör förmodligen till min 10-i-topp-lista alla kategorier och då har jag dessutom inte provat alla Single Hop som enkelt finns att tillgå via Systembolaget.
Här kommer de:
- Single Hop Ale, Oppigårds (Styrian Golding)
- Närke Slättöl, Närke Kulturbryggeri (Chinook)
- Amarillo, Ölands Gårdsbryggeri (Amarillo)
- Bollox, Dugges (Centennial)
- Liberty Ale, Anchor Brewing Company (Cascade)
- 1845, Fullers (Kent Golding)




Några är relativt nya öl från relativt nya svenska bryggerier och några är riktigt gamla godingar. Har ni redan provat dessa så gör det igen och försök hitta de humle-specifika egenskaperna...

Något som jag helt missat (hur det nu har gått till) är serien av Single Hop Ale från Mikkeller. Får ta och arrangera en provning av dessa inom kort tror jag. Jag vet att de varit uppmärksammade även internationellt.

Humle - Ölets Vindruva

Jag har under en längre tid funderat mycket över ett nytt sätt att dela in öl på istället för att fokusera på öltyp, som är det klassiska i alla sammanhang.

Eftersom jag provat öl i så pass många år så har man hunnit fundera en del kring vad som gör att man tycker så mycket om vissa öl. Visst, det beror på många olika saker men jag har nu kommit till insikt om att det för min egen del mycket har att göra med just sorten av HUMLE.

Har på senare tid sett en del skrivet om "Single Hop Ale" här och där på nätet och har då ytterligare insett att mina verkliga favoriter de senaste 3-4 åren faktiskt varit Single Hop öl. Tar vi en gammal goding som Liberty Ale från Anchor Steam Brewery i USA så får vi gå tillbaka till mitten på 90-talet tror jag.
Sedan finns det faktiskt bryggerier som verkligen tagit detta till sin spets - Acorn Brewery (Barnsley, Storbritannien) har just bryggt sin 30:e Single Hop IPA, Atlas IPA.

Det finns många fler bryggerier som är inne på denna linje - Mikkeller (Danmark), York Brewery (Storbritannien) och Boundary Bay Brewery med sina 14 sorter Single Hop Ale.

Jag kommer att köra en artikelserie i detta ämne och kommer på olika sätt att "lobba" för att systembolaget börjar tänka i dessa banor. Kanske uppmanar jag andra bloggare att skriva mer kring ämnet och på sätt få igång en ordentlig debatt. More to come...