Senaste inläggen

onsdag, september 09, 2009

Humle - Ölets Vindruva

Jag har under en längre tid funderat mycket över ett nytt sätt att dela in öl på istället för att fokusera på öltyp, som är det klassiska i alla sammanhang.

Eftersom jag provat öl i så pass många år så har man hunnit fundera en del kring vad som gör att man tycker så mycket om vissa öl. Visst, det beror på många olika saker men jag har nu kommit till insikt om att det för min egen del mycket har att göra med just sorten av HUMLE.

Har på senare tid sett en del skrivet om "Single Hop Ale" här och där på nätet och har då ytterligare insett att mina verkliga favoriter de senaste 3-4 åren faktiskt varit Single Hop öl. Tar vi en gammal goding som Liberty Ale från Anchor Steam Brewery i USA så får vi gå tillbaka till mitten på 90-talet tror jag.
Sedan finns det faktiskt bryggerier som verkligen tagit detta till sin spets - Acorn Brewery (Barnsley, Storbritannien) har just bryggt sin 30:e Single Hop IPA, Atlas IPA.

Det finns många fler bryggerier som är inne på denna linje - Mikkeller (Danmark), York Brewery (Storbritannien) och Boundary Bay Brewery med sina 14 sorter Single Hop Ale.

Jag kommer att köra en artikelserie i detta ämne och kommer på olika sätt att "lobba" för att systembolaget börjar tänka i dessa banor. Kanske uppmanar jag andra bloggare att skriva mer kring ämnet och på sätt få igång en ordentlig debatt. More to come...

0 kommentarer:

Skicka en kommentar