Senaste inläggen

lördag, september 25, 2010

Årets Öl 2009/2010

Så var ytterligare ett år avklarat och ett nytt öl utsett till Årets öl. Inför årets omröstning hade vi dessutom ändrat lite på hur det skulle gå till så av den anledningen kändes det lite extra spännande.
Inför gårdagens omröstning hade 8 öl nominerats med kriteriet att de fanns att tillgå på Systembolaget. Det behövde nödvändigtvis inte handla om nya öl alltså. De nominerade ölen, och i den ordning som det provades, var:

  • India Pale Ale, Fullers
  • Golden Ale, Oppigårds
  • Trashy Blonde, Brewdog
  • Summer Twist, Oppigårds
  • Black October, Sigtuna Brygghus
  • Amarillo, Oppigårds
  • Mohawk Extra IPA
  • Maharaja Imperial IPA, Avery
Förutom arrangörerna (jag själv och Kjell Jansson) var det ingen som kände till nomineringarna (förutom sin egen) och provningen genomfördes blint. Omdömen om utseende, doft och smak gjordes gemensamt men betygsättning och sammanfattat omdöme gjordes enskilt. När sammanställningen var klar hade vinnaren följande motivering:
"Med dess tropiska frukter i både doft och smak har man lyckats att få en otroligt välbalanserad och fulländad amerikansk pale ale. En ren njutning från början till slut."
På vår skala, 1 till 9, fick vinnaren hela 8,875 i betyg och var ganska överlägsen då tvåan fick 7,5 i betyg. 
….och vinnaren är…."trumvirvel"……Amarillo från Oppigårds Bryggeri. En mycket värdig vinnare som verkligen tog öl-Sverige med storm när den lanserades, och nästa vecka finns den åter på Systembolaget. Grattis Oppigårds!

5 kommentarer:

Manker sa...

Väldigt väntat på ett oväntat sätt. men likväl riktigt och rättvist. Som du skriver, den tog öl-sverige med storm. Troligen en apa/ipa som man aldrig kommer tröttna på och också en av de man kan dra i sig en hel massa av utan att någonsin tröttna. Vilken kom tvåa då? Nästan mer spännande där då denna kändes rätt självklar.

Darren sa...

A very worthy winner. In a year of great beers Amarillo stood out for me as a truly world class brew.

bark sa...

Ett mycket bra val. Trevligt att se att det står sig så bra blint.

Pelle Stridh sa...

För att hålla stämningen på topp så avslöjade jag inte tvåan och trean. Som trea kom faktiskt Oppigårds Summer Twist och på andra plats kom Mohawk Extra IPA på 7,5 i betyg. Trevligt med en svenskdominerad prispall och med bra kvalitet, tycker jag!

Lars Hultqvist sa...

Mycket värdig vinnare och även värdig silver och bronsmedaljör. En provning och ölmöte att minnas.

Skicka en kommentar