Min underbara fru Karen överraskade mig på min senaste födelsedag med ett hemmabryggeri. Jag har bryggt öl tidigare för många år sedan i Sverige och resultatet har varit varierande. Eftersom jag hyser ett stort intresse för öl och ölkultur så är det min fasta övertygelse att man inte kan uttala sig eller försöka sig på att vara expert på öl innan man bryggt sitt eget öl.
[/caption]
Mitt äventyr i USA i detta fall började den 25:e Juli. Detta var en söndag och redan på tisdagen innan den veckan hade jag brutit sigillet som startade jästen i sin förpacking. Eftersom detta var mitt första 'riktiga' försök med 'proffsverktyg' för hemma bryggning så var jag ju fundersam på vad som är normalt i processen. T.ex så svällde inte jästpaketet upp inom 1-3 dagar som skulle vara det normala och jag började förstås fundera på om det trots allt hade svällt tillräckligt för att använda det. Nu vet jag att det tog 5 dagar innan min jäst hade svällt tillräckligt för att användas.
På söndagen var jag tvungen att starta eftersom man måste använda jästen inom fem dagar efter det att den har aktiverats och svällt. Nu startade en process i att rengöra allt som ölet skulle komma i kontakt med, vörtpanna, slangar, jäskärl, vörtkylare etc. Allting rengjordes extremt noggrant för att den känsliga vörten inte skulle blir infekterad med bakterier.
Efter kokning tappades vörten över till jästanken och jästen tillsattes. Två veckor senare tappades ölet över till en klarningstank där socker för flasklagring tillsattes. När jästen har jäst ut all socker ur vörten så går den i vila och för att få kolsyra i ölet och ett trevligt skum så tillsätter man socker strax innan flasktappningen.
Efter 2 veckor på flaska så provade jag ölet och det fanns knappt någon kolsyra att tala om. Ölet smakade väldigt bra men det hade inte den friska smaken från skum och kolsyra så jag beslutade att skaka varje flaska och sedan låta det sitta i två ytterligare veckor.
I fredags när jag provade ölet efter 5 veckor från koket så var jag förvånad själv över hur professionellt det smakade. Ingen skulle kunna säga att detta är hembryggt, inte ens ett ölproffs. Det har en väldigt stor arom från aromahumle och smaken är helt klar utan någon 'hemmabryggd' smak. Efterbeskan är mycket tydlig men ölet är ändå lättdrucket och fungerar utmärkt som törstsläckare eftersom alkoholhalten är moderat på strax under 5%.
[caption id="attachment_1461" align="aligncenter" width="225" caption="Min AIPA blev MYCKET bättre än jag någonsin vågat hoppats på"][/caption]
Sammanfattat omdöme så trodde jag inte att man kunde brygga så här gott öl själv. Kanske en stor del i framgången ligger i vörtkylaren som tar ner vörten efter koket till jästtemperatur på 20 minuter?
Hur som helst så var detta en klar succe.
Skål !!!
Senaste inläggen
3 kommentarer:
För det första, Kul att du håller Humulus-bloggen vid liv Lasse och för det andra, Väldigt intressant att det blev så pass bra vid första försöket. Hur mycket kostade utrustningen? Kan du ta med en sådan till mig ? Förmodar att det finns liknande att köpa i Sverige…ska kolla upp det under hösten.
Senare i höst ska jag och få vara med Lasse E och brygga mitt första öl. Ska bli spännnade. Du kan väl linda in ett 2-3 flaskor i pack-plast och ta med dig när du kommer?
Jag önskar verkligen att jag kunde ta med ett smakprov men du vet ju att det blivit mer eller mindre omöjligt med alla restriktioner på flyget.
Bryggeriet köptes från www.williamsbrewing.com och kostade ca $225. Det Karen köpte var det bryggeri som kallas 'Complete brewery' vilket bl.a innehåller den viktiga vörtkylaren som tar ner temperaturen på vörten snabbt och därmed minskar infektionsrisk och felsmaker.
Lycka till med bryggningen i höst. Det låter spännande. Jag trodde nog att jag visste mycket om bryggning men det finns alltid massor med nytt att lära sig.
Kul att du brygger själv. Gjort en del själv också och visst blir det gott? Finns ingen ände på hur mycket man kan experimentera. Jag kör dock inte med ett riktigt bryggeri utan jag hålle rmig till min 24-literskastrull och allehanda hemmabyggd utrustning :)
angående din kolsyra, det är extremt olika beroende på jästen. När jag gjorde en amerikansk ipa med en American Ale II jäst så blev där kolsyra på 3-4 dagar, medans min senaste scottish ale med Scottish Ale jäst tog dryga 2 veckor på sig innan den blev bra. Beror ju även på hur mycket socker du har i men jästen påverkar beroende på hur aktiv den är.
mvh
Eberlund - olradet.se
Skicka en kommentar