Senaste inläggen

söndag, november 14, 2010

Sexpack

Här i USA så köper man alltid öl i 6-pack om det inte är en special öl som säljs i 75 cl flaska. Pga detta så blir det inte ofta av att jag köper ölsorter som jag redan från början vet att jag nog inte kommer att tycka om. Framförallt talar jag om vissa lagersorter som inte verkar speciellt intressanta.

Min lokala matvaruaffär har dock börjat med ett alternativ som innebär att man kan plocka ihop ett sexpack från många olika sorters öl. Jag har endast provat det en gång förut och för andra gången ikväll. Tyvärr så visar det sig nog att mina fördomar är besannade. Dessa oftast lättdruckna öl är jag glad att jag inte köpte ett helt sexpack av.Bud light lime har jag blivit rekommenderad spontant i snabbköpet av andra ölköpare och jag har varit måttligt intresserad. Den faller ganska platt i mitt provglas, inget skum att tala om vilket förmodligen dess anhängare tycker är positivt. Det doftar lite fruktigt, Fanta kanske? Smaken är syrlig och påminner om 'busgrogg' dvs öl och fruktsoda.

Landshark lager har ett förvånansvärt kraftigt skum och lite unken doft. Det är också förvånansvärt fylligt men har ingen speciell smak. Som törstsläckare fungerar denna dock utmärkt.

Gamla Heineken blir det inte av att köpa ofta nuförtiden trots att det var en av mina första öl att dricka för nästan 30 år sedan. Skummet är bra och den har en liten men ändå något kryddig doft. Mycket mer beska än i de två första ölen men är ändå en sämre törstsläckare än Landsharken och det är inte heller ett njutaröl så vad skall man ha den till? Känns som sagt konstigt att den smakar så lite men det är ju så här som man upptäcker olikheterna, när man provar öl mot varandra.Andra omgången så blir det överjästa öl. Så skönt att lämna lagerträsket. Gamla Bass kommer jag inte ihåg när jag drack senast. Det är många år sedan. Skummet är hyfsat, mörkare än koppar i färgen. Doften söt och maltig. Något syrlig typisk brittisk ölsmak som jag nästan glömt bort. Saknar den inte. Bass hävdar att de är världens första Pale Ale. Ja, kanske till att använda uttrycket men knappast som ölstil. Tyvärr så känns den ganska trist och intetsägande idag efter alla goda Pale ales som jag kan dricka i USA.

Goose Island harvest ale: Krämigt vackert skum, mörkare än Bass. Underbar humledoft med tallbarrs inslag. Frisk och fräsch smak med mycket god balanserad beska.

Tror inte jag orkar med gamla Guinnes ikväll. Det är faktiskt väldigt roligt att prova öl mot varandra på detta sättet. När man köper ett sexpack av samma sort så blir man van eller inkörd på en ölsmak och accepterar den på ett annat sätt än när den ställs mot andra sorter. Det är som sagt en ögon öppnare att prova öl mot varandra.

1 kommentarer:

Pelle Stridh sa...

Håller med dig helt och fullt Lasse. Att prova flera olika öl samtidigt slår det mesta. Prova följande nästa gång: Köp hem ett sexpack med olika öl och be sedan någon annan att hälla upp ölen utan att tala om vilken de valde. Ännu roligare blir det om du har ögonbindel och får samtliga sorter upphällda samtidigt. På så sätt tar du bort ett av intrycken och får helt lita på doft och smak. Nästa steg blir att sätta en klädnypa på näsan och vara helt utelämnad åt smaksinnet….men det kanske är att gå lite långt ;-)

Skicka en kommentar