Senaste inläggen

lördag, november 13, 2010

Orval

Som resident in USA så kan jag knappast klaga på brist på ölkultur. Här finns verkligen ALLA sorters kända ölkulturer från Europa tillgängligt. Även ölstilar som dött ut i Europa upplivas i USA av hantverksbryggerier som också uppfinner nya ölstilar. Ibland så saknar jag dock att kunna handla några få Europeiska öl till anständiga priser. Oftast blir priset så mycket högre i USA pga av importen än i Sverige. Ikväll köpte jag dock två stycken öl som jag inte druckit på ett tag till priset av vardera ett 6-pack av öl. Chimay blå och Orval.Orval är kanske ett av världens mest speciella öl och jag tycker inte riktigt att den får det erkännande som den förtjänar. Visst är de andra trappist bryggeriernas produkter väldigt bra också men det finns ingen av dem som sticker ut så mycket som just Orval. Jag vågar påstå att jag i vilken blindtest som helst skulle kunna peka ut just Orval. Den har en helt unik smak som ingen annan lyckats, eller velat kopiera. Så torr, så stålbesk, så kryddigt aromatisk att det finns ingen likhet i världen som jag känner till. Den är så god och så fantastisk t.o.m som törstsläckare att jag skulle utan tvekan kunna dricka Orval en hel kväll. Det skulle jag inte kunna säga om någon annan trappist. Leve Orval, önskar den vore något billigare.En nyhet som jag inte tidigare provat från Choc Brewery är denna Super Saison. Så sent som för endast ett år sedan hade jag aldrig i mitt liv provat varken Saison eller Biere de Garde. Nu helt plötsligt så verkar det poppa upp flera sådana från ett antal Amerikanska mindre bryggerier, Detta är just ett sådant exempel som jag tidigare nämnde, ölstilar som inte är speciellt populära i Europa eller kanske jag skulle säga, ölstilar som inte är så vanliga i Europa, flödar nästan över här. Tidigare har jag berättat om att vete-öl är otroligt populärt här i USA och även om det är ganska vanligt förekommande idag i Sverige så är utbudet, mångfalden här slående av denna ölstil.

Chocs Super Saison har ett krämigt fint skum. Det är ganska grumligt och ogenomskinlig. Färgen är ljusare än brons, kanske man kan säga 'råg-gult'?

Doften är frisk, lite pepprig och kanske aningen vinös. En klunk avslöjar en ovanlig lättdruckenhet trots den relativt höga efterbeskan. Det finns likheter med Orval men vi pratar om öl i helt olika divisioner. Orval finns på min 10 i topp lista av öl. Denna Saison är god men kan jag skilja den från någon annan Saison? Naturligtvis inte.

PS: Vem är mannen på bilden och vad har han med detta att göra?

Det är ju den ökända Guvernören av Arkansas ORVAL Faubus som 1957 gjorde sitt namn ökänt inte bara i USA utan också i världen. Kanske första gången som Little Rock blev känt i omvärlden, dock inte i en positiv anda.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar