Så var det dax för en ny officiell provning för ölsällskapet Humulus Lupulus.
Temat för kvällen var "exklusifv provning" och indelades i två delar:
- Del 1 - Årgångsöl (2000, 2001 och 2002)
- Del 2 - Dyra lyxöl (49 SEK - 179 SEK)
Kvällens årgångsöl var av den vällagrade typen, de där årgångarna man väntar på att prova vid ett speciellt tillfälle. Vad kunde väl vara bättre än att avprova dessa under detta årtiondets sista ölprovning. Nils Oscar anger på dessa öl att de mycket väl kan förtäras direkt efter tillverkningen men rekommenderar att de lagras några år. Begreppet "några år" känns lite vagt inom lagring av årgångsöl och jag kan inte minnas att jag läst någon recension av så här gamla öl tidigare. Detta innebar att jag inför provningen kände att antingen så blir det fiasko, med helt odrickbara öl, eller så blir det succé. Utfallet blev lyckligtvis till det bättre.....
Först ut var Nils Oscar Imperial Stout årgång 2001.
Denna öl har en ogenomtränglig svart färg och en alkoholhalt på 7,0 %. Sniffandet i glaset gav associationer av choklad, svarta vinbär och fikon. Något vinöst.
Efter mycket snurrande på kupan intogs de första klunkarna och genast infann sig inslag av kaffe, fikon, mörk choklad och russin. En ganska rund smak med lite efterbeska. Totalt sett ansåg den ge en doftexplosion med låg kolsyra. Detta var verkligen en öl för finsmakaren och hade faktiskt inslag av att vara något "madeiraserat". Lite portvin över det hela!
Ett mycket karaktärsfullt, moget och komplext öl.
Betyg: 8 av 10
Nästa öl ut var Nils Oscar Barley Wine, årgång 2002:
Nu hoppar vi upp ett par enheter på alkoholhalts-skalan till 9,5 %. Här har vi ett öl som har vunnit många fina utmärkelser, både på hemmaplan och utomlands. År 2000 vann den Guld i sin klass på World Beer Cup (VM) i New York där den slog ut 1100 andra Barley Wines!!
Detta öl var en helt annan doft- och smakupplevelse. Här återfanns dofter av äpplen, sherry och russin. Viss förnimmelse av päronestrar och ett eldigt inslag. Smaken var fantastisk med sin tjocka och krämiga konsistens och inslag av vanilj. Något alkoholisk och lite peppriga undertoner.
Summeringen var söt och karamellig. Fruktig, tjock och mäktig.
Betyg 8 av 10
Det avslutande årgångsölet var Nils Oscar Imperial Stout årgång 2000.
Doften i denna ljuvliga fulländning gav kaffe, nötter, choklad tung vört, mörk sirap, russin och piptobak med inslag av rostad malt, körsbär och något vinöst inslag.
Den enorma smakupplevelsen hade ingen hejd och gav inslag av kaffe och choklad och torkad frukt. Efterbeskan var mycket torr och fin och ölet hade en något bränd och rostad karaktär.
Totalt settt får detta öl följande omdöme:
- Slinker ner graciöst, rund med en enorm karaktär. Härligt rostad maltighet. Fruktiga inslag av russin och körsbär med toner av kaffe, nötter, sirap och tung vört. Torr, fin och välbalanserad efterbeska. Detta kändes storslaget, nästan lite pampigt. Att avnjutas i läderfåtöljen framför en brasa.... Stort!!
Betyg 9 av 10
2 kommentarer:
Det låter fantastiskt intressant och visst blir jag avundsjuk som inte kunde vara med. Mycket fina associationer i bedömningarna och jag kan föreställa mig hur det smakade även om jag förmodligen inte får chans att prova detta själv, åtminstone inte förrän jag kommer till Sverige igen.
Gick det att få tag på dessa på Systemet eller har du lagrat själv?
Ordf
Ursäkta att svaren dröjde...men, nej, jag har inte köpt dessa nu utan lagrat dem i alla år i väntan på ett bra tillfälle. Att avsluta 00-talet med denna provning kändes som ett bra tillfälle....och JA, det var en fantastisk upplevelse!
Skicka en kommentar