Senaste inläggen

onsdag, mars 17, 2010

Hoppy Easter - Mer Hip än Hop

Gårdagens kväll ägnades åt att börja arbeta igenom måndagens "släpp" på Systembolaget. Vi var väldigt nyfikna på Mikkellers Hoppy Easter (tidigare även kallad Drikkeriget GIPA) eftersom nästan allt som kommer från Mikkeller anses häftigt och speciellt. Denna öl ska enligt Beeradvocate vara en amerikansk IPA med tysk(red.anm. German) humle, därav förkortningen GIPA, som den ursprungligen hette. Humlesorterna är en amerikansk - Tomahawk, eller Columbus som den egentligen heter, och en tysk - Tetnanger. Tomahawken står för bitterhumlingen och Tetnanger för aroma.
Väl i glaset ser vi något som påminner om Gotlandsdricke, grumlig bärnsten med andra ord. Skummet är ganska snabbt döende och lämnar sega draperingar i glaset.
Doften har ganska tydliga inslag av päronestrar. Ett uns av maltighet i form av knäckebröd kan skönjas. Jag skulle nog påstå att den har ett lite vinöst inslag, nästan som en belgisk typ.
Den första smakförnimmelsen som kommer är rökighet och en beska som kommer efter. 
Smaken är ganska torr och bitter med inslag av örter (Tetnangern?). Eftersmaken lämnar en del alkoholinslag i gommen. 
Hade jag provat denna öl i en blindtest hade jag aldrig gissat på något åt IPA-hållet. Möjligen en amerikansk, belgisk veteöl!!! Jag får nog, som rubriken antyder, säga att i detta fall är det nog mer en "Hip Easter" än en "Hoppy" sådan för jag saknar humlekaraktären alldeles för mycket, eller så föll inte kombinationen Tomahawk och Tetnanger mig i smaken….
Betyg 7 av 10.

1 kommentarer:

Unknown sa...

Hej,



Vi är ett företag som heter Barrel Tales AB, vi arrangerar ölresor till Tjeckien samt andra ölrelaterade arrangemang i Sverige. Vi skriver till er för att vi skulle vilja informera er om vår nästa ölresa till Tjeckien som kommer bli en väldigt speciell resa.



Tillsammans med ölexperten Paul Petrik från Good Beer kommer vi under våren genomföra en ölresa där vi själva kommer att brygga öl direkt hos ett mikrobryggeri i Pilsnerns hemstad Plzen. Denna resa är en weekendresa (tors ? sön) där vi kommer besöka både Plzen och Prag, programmet för resan ser ut som följande:



Tors: Vi börjar resan i Plzen där vi besöker Pilsner-Urquell. Där kommer vi få en privat guidad tur både i det gamla och nya bryggeriet som avslutas med provsmakning av ofiltrerad Pilsner-Urquell.



Fre: Vi spenderar hela dagen på mikrobryggeriet Purkmistr där vi kommer få brygga öl själva. Under dagen kommer vi även få en utbildning i hur man häller upp öl på Tjeckiskt vis. Självklart blir det även en ölprovning under dagen. Allt detta under handledning av Paul Petrik.



Lör: Helgen spenderar vi i Prag. På vägen till Prag blir det dock ett kort stopp för en liten överraskning. I Prag bor vi mitt i staden på Prags minsta bryggeri, U Medvidku. På eftermiddagen kommer vi göra en pubrunda där vi besöker några riktigt klassiska och genuina ölkrogar, långt ifrån turistfällorna. För de som är intresserade är det bara att följa med på denna pubrunda, annars spenderar man dagen och kvällen som man vill.



Sön: Under söndagen kan man strosa runt i Prag innan det blir hemresa till Sverige på eftermiddagen/kvällen.



Under hela resan kommer vi ha privat buss som tar oss överallt och vi bor alla nätter på mycket trevliga hotell så centralt det bara går, både i Plzen och i Prag.



Priset för denna resa är 6990 kr. I Priset ingår flyg tur och retur, privat buss, transfer till flygplats i Prag, hotell samt frukostbuffé alla dagar, alla besök hos bryggerier och andra aktiviteter samt lunch på fredagen.



Vi har inte satt ett datum för denna resa än utan söker först efter intresserade personer och sällskap som vill åka med. När vi samlat ihop en grupp på 9-15 personer kommer vi sätta datum för resan. Vi siktar på att genomföra resan under maj månad. För intresseanmälan och bokning ta kontakt med oss på info@olresor.se. Vi hoppas att denna resa skulle kunna vara något för er och era medlemmar.



Läs mer om oss på vår hemsida:



www.olresor.se

www.ölresor.se



Hälsningar

Oscar & Peter

Barrel Tales AB



070-939 02 82 (Oscar)

070-822 37 72 (Peter)

Skicka en kommentar