Senaste inläggen

torsdag, maj 20, 2010

Premiär för 3 nya öl på Eskilstuna Ölkultur

I morgon är det tok-många nyheter på Eskilstuna Ölkultur. Hela tre nya sorter och beskrivningarna ser ut så här enligt Eskilstuna Ölkultur själva.



Tumbo tysk pilsner
Tumbo är en mycket ljus lageröl i tysk stil på 4.8% bryggd enbart på pilsnermalt. Tumbo är torr och väl utjäst och har en frisk och ren smak av spannmål från malten, och i princip ingen humlearom. Humlet i form av Magnum och Hallertauer ger sig till känna i smaken och som en lång och ganska kraftig efterbeska. En törstsläckare i värmen som förhoppningsvis kommer snart.    

Munktell exportöl 
Munktell export är en lättsam ljus ale på 5.3 %.  Ölen är bryggd på pilsnermalt, ljus karamellmalt och melanoidinmalt som bidrar med  lite färg och karaktär. Vi har använt traditionella tyska och tjeckiska humlesorter i form av Magnum för beska, Hallertauer Tradition för smak och Saaz för arom. Ölen har tagits fram i nära samarbete med Munktellmuseet där vi tagit inspiriation från gamla recept med dem skillnaden att vi jäst den som en ale och inte som en lager. Ölet finns endast att tillgå i Munktellstaden.

Ölen i Munktells bryggeri från 1854 kunde ha smakat ungefär så här. Johan Theofron Munktell tillverkade Sveriges första lokomotiv "Förstlingen" 1853. Samtidigt påbörjades bygget av Munktells bryggeri vilket 1854 stod klart för att leverera ett gott öl till de anställda som ett alternativ till brända och destillerade drycker. Männen i Eskilstuna drack på den tiden i genomsnitt 2,7 liter brännvin per vecka vilket hade negativ inverkan på produktion och kvalitet samt också arbetarfamiljernas ekonomi. Genom att signera ett kontrakt att de skulle avstå från brännvin erhöll arbetarna gratis öl under arbetet. Resultatet blev det önskade, ökad produktion och kvalitet samt att familjen hade pengar kvar till mat även i slutet av löneperioden. 


Gamla Linköpings porter

Gammal Linköpingsporter 'GLP' är en mjuk och fyllig starkporter på 6.5% som är beställd av Bishops Arms i Linköping och vi säljer emellanåt något fat i vår egen medlemspub. GLP är framtagen i nära samarbete med Bishops medarbetare i Linköping som är mycket kunniga och intresserade. GLP är bryggd på pilsnermalt, caraaroma, melanoidinmalt och  två sorters chokladmalt. För humlegivorna har vi uteslutande använt det det nyazeeländska humlet Pacific Gem. GLP har en initial doft av kaffe och torr choklad. Smaken är maltig och karamellig som övegår i en mjuk och söt och fyllig avslutning som balanseras av en tydlig beska. En öl att sitta och smutta på länge länge. Pröva gärna smaksensationen att njuta den tillsamman med en bit choklad!

Så bege er till Eskilstuna Ölkultur i morgon och var med på premiärerna….

0 kommentarer:

Skicka en kommentar