Senaste inläggen

onsdag, januari 06, 2010

Rye P.A

Vem är nu Rye PA? Gammelfarfar, nej en ny öl från Michelob. Michelob säger vän av ordning, representerar väl amerikansk okultur i stället för ölkultur.

Det intressanta som händer här i USA är att microbryggerierna eller hantverksbryggerierna som det också kallas har växt enormt de senaste åren. Så mycket att de nu närmar sig 10% av ölmarknaden i USA.

10% säger vän av ordning, det är ju ingenting. Det kan man ju tycka kanske men tydligen är detta tillräckligt för att ölbaronerna på Anheuser Busch, Miller och Coors skall bli rädda. Deras marknad krymper ju om än väldigt lite totalt sett.



Därför har dessa öljättar sedan ett tag gett sig den på att ta tillbaka lite av marknaden genom att brygga öl som liknar microbryggeriernas produkter, i alla fall till namn och utseende.

Ofta faller det platt till marken men Coors fick i alla fall till en succe med sin Blue Moon som nu också finns i ett stort antal spin-off varianter som heter något med just 'moon'

Michelob har jag alltid tyckt varit den bästa av industribryggerierna i USA och de har i och med Rye P.A en Indian Pale Ale med Råg gjort en av de bästa 'kvalitets'-ölen som kommer från en av de stora drakarna.

Detta är Michelobs beskaste öl med 50 IBU. Mycket angenäm malt doft som vägs perfekt upp med Columbus och Cascade humle. Inte illa för att vara en industribryggare. Alltid lockar det några nya ölvänner över till att prova de verkliga godsakerna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar