Senaste inläggen

lördag, november 28, 2009

STORA öl

Vi har nu hunnit med att prova ett antal riktigt STORA öl. Det betyder öl som håller nära maxgränsen vad det gäller maltighet, humlebeska och arom.

Sixth glass från 'The Smokestack series', är en special linje från Boulevard brewing som inkluderar deras lyxöl. Detta är en mellanmörk öl av Belgisk Quadrupel-typ. Mycket malt förstås för att bära den höga alkoholhalten. Smaken är relativt torr vilket gör detta till en mycket mer angenämn upplevelse än om maltens sötma skulle ha slagit igenom.



Collaboration not Litigation är en blandning av två olika öl med samma namn från två olika bryggerier. Salvation från Avery brewing och Salvation från Russian River brewing.

Denna är något spritsig som en Golden Ale är. En viss sötma kan anas och den höga alkoholhalten är väl dold i balansen mellan malt och humle.


Bäst under hela denna inspektionsresa har dock varit Shipyard XXXX IPA (Pugsley's Signature Series). Denna öl håller så mycket som 9.25% men den utsökta kompositionen av 4 olika humlesorter; Cascade, Warrior, Summit och Glacier humle (inget Single hops-tjafs här) och vete, pale ale, Crystal och Karamell malt döljer alla spår av alkoholsmak.


Dessa öl är som sagt s.k 'lyxöl' som man avnjuter som en fin cognac eller ett exklusivt vin. Priset på dessa godsaker ligger runt $8-12, dvs 65-90 kronor så detta är ju ur ölsperspektiv en dyr öl. När man provar denna typ av öl blir man dock sällan eller aldrig besviken.

1 kommentarer:

Pelle Stridh sa...

Vill egentligen bara uttrycka ett tack för era, mer eller mindre, dagliga rapporteringar. Kul att få se vad ni provat under veckan och hoppas att Urban har med sig en del spännande flaskor till nästa möte.

Skicka en kommentar